Hej Stine,
Jeg er en selvstændig kvinde på 46 år der har været sygemeldt med stress og udbrændthed i lidt over 1 år. Jeg døjer med svimmelhed og har prøvet ALT indenfor behandling. Jeg har prøvet lykkepiller men der fik jeg det meget værre. Jeg er så ensom med min sygdom. Jeg går til mindfulness/ yoga og fitness for at holde mig igang.
Nogle dage er det bedre end andre. Jeg er så ked af, at jeg ikke rigtigt kan komme ovenpå. Mit højeste ønske er at vende tilbage på job, men min svimmelhed gør at jeg er nervøs over at skulle starte igen.
Jeg har været igennem utallige undersøgelser, der er bare ikke ligefrem stillet en diagnose på svimmelheden, andet end det må være stressen der har siddet så dybt i mig. Kender du til disse symptomer, og er der et godt råd du kan komme med? Jeg er SÅ træt af det, og vil så gerne tilbage på mit højtelskede job.
Mvh Jane.
Hej Jane,
Mange tak for dit spørgsmål om svimmelhed. I løbet af de år jeg har arbejdet med stress, har jeg mødt en del sygemeldte der har lidt af svimmelhed på grund af stress. Og der er ingen tvivl om at det er et rigtig ubehageligt stress symptom at slås med.
Mennesker reagerer forskelligt på stress, og derfor er det individuelt, hvilke stress symptomer man slår ud på, hvis man rammes af stress. Det er langt fra alle, der oplever svimmelhed. Ligesom det f.eks. heller ikke er alle stressramte, der oplever søvnproblemer.
Man kan sige, at svimmelhed er et kraftigt stress symptom som hører ind under den gruppe af stress symptomer man kan udvikle ved alvorlig, kronisk og langvarig stress. Du kan læse mere om de forskellige stress symptomer her.
Når du fortsat oplever stress-relateret svimmelhed, så fortæller det at du ikke har fået stressen ud af kroppen – endnu.
Det første jeg vil foreslå er, at du får dig et overblik over hvor ofte du bliver svimmel. Mest af alt så du får dig noget historik over om din bedringsproces går fremad, stagnerer eller går tilbage. Det kan tage lang tid at komme helt fri af stress, så en journal over at det – forhåbentligt – går fremad i helt små skridt, kan være med til at give lidt håb. Hvis du ikke noterer det ned, kan det være svært at afgøre om der rent faktisk sker en bedring.
Du skal ikke bruge ret meget energi og tid på det, og du kan fint nøjes med blot at skrive ned om din svimmelhed én gang om dagen i f.eks. 2 minutter. Brug gerne den samme notesbog til det hver dag.
Spørg f.eks. dig selv:
1) Hvornår har jeg været svimmel i dag?
2) Hvad skete der før eller op til jeg blev svimmel? (F.eks. en situation, nogle bestemte tanker/bekymringer jeg havde, en hændelse der skete osv.)
Overvej i den forbindelse om du kan se et mønster? F.eks. om din svimmelhed kommer på bestemte tidspunkter på dagen/ugen eller i forbindelse med/efter bestemte situationer?
3) Hvad kan jeg evt. gøre anerledes når jeg kigger på mit svar til spørgsmål 2)? (Er der noget jeg kan sige “nej” til, bede om hjælp til/uddelegere, eller er der noget jeg skal give slip på for at forebygge yderligere svimmelhed og stress?)
Når jeg læser dit spørgsmål, så lyder det som om du virkelig gør en stor indsats uden at du oplever den store bedring i din tilstand. Der er ikke noget at sige til, at det er frustrerende!
Når du skal reducere stress (og dermed din svimmelhed), så er der:
1) På den ene side tiltag du selv kan gøre for at reducere stress.
2) Og på den anden side, så er der noget i bedringsprocessen du ikke kan forcere, men som har sin egen tid.
Lad os starte med det du kan gøre selv; nemlig tiltag der reducerer stress. Du skriver at du går til mindfulness / yoga og fitness for at holde dig igang.
Det allervigtigste jeg har fokus på når vi taler om tiltag/aktiviteter, der reducerer stress, er at det er noget du nemt kan gøre og som ikke kræver de store anstrengelser fra din side. Og at det er tiltag, der rent faktisk giver dig oplevelsen af at holde en pause og at finde lidt ro, afslapning, nydelse eller glæde.
Det er derfor super vigtigt at du har en god kontakt til din krop og hvad f.eks. yoga eller fitness gør ved dig. Gør det dig afslappet og en smule mere rolig når du er færdig med det? Eller bliver du urolig, eller ligefrem svimmel efterfølgende?
Jeg plejer at kalde stress-reducerende tiltag for “grønne aktiviteter”. Det vil sige aktiviteter, der, når du gør dem over en længere tidsperiode, får dit nervesystem i ro. Jo mere og jo oftere du hjælper dit nervesystem i ro, jo færre stresshormoner over tid. Og jo færre stresshormoner i kroppen, jo mindre stress symptomer og svimmelhed på den lange bane.
“Grønne aktiviteter” kan f.eks. være:
- at lægge puslespil
- male i stressmalebog
- at strikke, hækle el brodere (hvis du kan det i forvejen og kan lide at gøre det)
- at høre lydbog
- at lue have (hvis du altså slapper af med det)
- at bage el lave mad (hvis du slapper af med det og nyder det)
- langsom svømning, gang eller yoga
- Osv osv…
Det er helt individuelt, hvad der virker bedst og mest afslappende for dig. Så din allervigtigste opgave lige nu, og sikkert et godt stykke tid endnu, det er at fokusere på at reducere din stress. Altså at lave såkaldt “grønne aktiviteter”.
Nu kommer vi så til den anden side af det at komme sig over stress som man ikke kan forcere eller skubbe på.
Der er nemlig en del af din bedringsproces som du ikke kan handle dig ud.
Det tager den tid det nu engang tager.
Faktisk kan man sige, at jo mere du kommer din stress i møde jo mere vil det kunne fremme din bedring.
For ofte er det sådan, at når der er noget vi kæmper imod og ikke vil acceptere, men have til at gå væk. Jo mere har det en tendens til at klæbe til os.
Derfor vil jeg udfordre dig på at vende dine tanker om svimmelheden, og forsøge at kigge kærligt på din svimmelhed i stedet for at blive vred og frustreret over den.
Jeg vil faktisk gå så langt som at opfordre dig til byde svimmelheden velkommen, selv om den er nok så ubehagelig en følgesvend. For svimmelheden er din krops måde at fortælle dig på, at du fortsat har brug for at skrue ned. At du er nødt til at acceptere at du ikke er klar endnu til at arbejde. Og at du ikke er færdig med at reducere din stress, endnu.
Jo mere du går med og accepterer der hvor du er i din proces med stress, jo hurtigere vil du komme dig.
Du er på ingen måde alene om at finde det svært at acceptere at det kan tage lang tid at komme dig over stress. Hvis du gerne vil læse mere om accept af stress finder du et brevkassesvar om det lige her, hvor du også får en konkret øvelse du kan lave for at arbejde med at finde accept.
NB. I mit svar til dig har jeg KUN taget udgangspunkt i at din svimmelhed skyldes stress, da det også kan skyldes andet end stress, som jeg naturligvis ikke er i stand til at udtale mig om.
- Hvis du ønsker individuel hjælp og støtte til at reducere stress, kan du læse mere her.
- Er du i den sidste del af din sygemelding, og mangler du det sidste for at komme helt fri af stress? Læs mere her om kurset “Sygemeldt med stress, kom videre“
Jeg ønsker dig al mulig god bedring videre frem.
Bedste hilsner Stine