Denne artikel er til dig, der mærker stress symptomer, men er i tvivl om hvor stresset du egentlig er. Den er også til dig, der er usikker på hvor alvorligt du bør tage dine stress symptomer.
Stress kommer ikke fra den ene dag til den anden. Vedvarende og alvorlig stress udvikler sig over tid – typisk måneder og år. Man kan dele udviklingen af stress op i fire forskellige faser, og til hver stress fase knytter der sig særlige stress symptomer.
I denne artikel har jeg delt stress faserne op i farverne grøn, gul, rød og sort.
Det er ikke alle mennesker, der oplever de samme stress symptomer. Derfor er nedenstående en generel beskrivelse af, hvad der er mest udbredt.
Du kan bruge denne artikel til at få en større viden om de forskellige stress symptomer, så du kan blive bedre til at få øje på hvilke stress symptomer du typisk reagerer med, og hvor alvorligt du evt. skal tage dem.
Den grønne stress fase
I den grønne stress fase har du en god balance mellem at præstere og slappe af. Du oplever udelukkende de grønne stress symptomer som opstår i situationer hvor du skal præstere noget ekstra, hvor du har en deadline du skal nå, har mange bolde i luften, er sulten, bliver forskrækket eller er ved at komme for sent til en aftale.
De grønne stress symptomer er sunde fordi de hjælper dig til at yde og præstere mere og bedre. Og du kan sagtens tåle at opleve de grønne stress symptomer dagligt. Altså så længe du også sørger for at hvile og restituere på daglig basis.
Helt tilbage fra stenalderen har mennesket klaret akutte farer ved at spænde op i kroppen, og være ekstra på vagt. Når du står i hverdagens akut-situationer i hjemmet eller på jobbet, så reagerer din krop som om den bliver udsat for en fysisk trussel eller fare. Og den gør sig klar som om den skulle til at flygte, kæmpe eller at spille død ved bl.a. at udløse stress hormonet adrenalin.
Når den akutte situation er ovre eller dit problem er løst, slipper din krop gradvist de grønne stress symptomer, og du vil vende tilbage til en afslappet normal tilstand.
Det er meget udbredt at du også oplever de grønne stress symptomer når du er moderat eller kronisk stresset.
De grønne stress symptomer, er:
- Midlertidig hjertebanken
- Svedige håndflader
- Sommerfugle i maven
- Tørhed i munden
- Muskelspændinger
- Bleghed eller rødmen
- Midlertidige tics eller rysten
- Skærpelse af sanser
Den gule stress fase
I den gule stress fase, er du moderat stresset. Det vil sige, at du oplever en del mere pres i din dagligdag end blot enkelte akutte stress momenter i løbet af en dag som beskrevet under de grønne stress symptomer.
Typisk vil den moderate stress komme i perioder med spidsbelastninger, når du har et større projekt der skal afsluttes, når du, eller din arbejdsgiver, i en længere periode forventer at du skal nå mere end du reelt har tid og overskud eller kompetencer til, eller f.eks. op til en eksamen.
Du har måske også en oplevelse af, at der ikke er nok timer i døgnet, at du hele tiden af bagud og ikke kan overskue, hvordan du får indhentet dine hængepartier. Måske laver du lange huskelister for at holde styr på det hele. Ofte vil dine tanker kredser om det du skal huske inden du skal sove og måske også når/hvis du vågner om natten.
Den gule stress fase kan også opstå hvis du går igennem en krævende periode i dit liv som f.eks. ved flytning, istandsættelse af bolig, skilsmisse, fyring, økonomiske problemer, alvorlig sygdom i dine nære relationer eller ved arbejdsløshed.
De gule stress symptomer viser sig typisk som:
- Dårligere søvnkvalitet. Du har måske svært ved at falde i søvn, vågner om natten og kan ikke falde i søvn igen. Du føler dig langt fra veludhvilet når du vågner om morgenen
- Træthed og manglende energi
- Kortere lunte
- Lettere til tårer (især kvinder)
- Indesluttet/går med tingene selv (især mænd)
- Tænker hele tiden / har svært ved at styre tankerne
- Uro og rastløshed i kroppen
Hvad gør du, hvis du er i den gule stress fase?
Du kan godt klare at være i den gule stress fase i en begrænset tidsperiode. Dog skal du være opmærksom på at få stoppet op, da det ikke er sundt at være her for længe. Kroppen kan ikke tåle at være i fuldt alarmberedskab uden hvilepauser i længere tid. Så får du ikke koblet nok af, vil du over tid slide på din krop og din hjerne.
Når du har gule stress symptomer, er en weekend sjældent nok til at få stressen ud af kroppen. Her vil en ferie typisk kunne hjælpe dig tilbage i balance igen, og/eller en længerevarende periode med lavt blus. Hvis du har svært ved selv at få stressen ud af kroppen, kan det være en god idé at søge professionel hjælp.
Har du brug for (mere) hjælp til at komme ud af den gule stress fase? Så læs med her
Den røde stress fase
Hvis du oplever røde stress symptomer er du alvorligt ramt af stress. Mange der er i den røde stress fase har samtidig en manglende erkendelse af situationens alvor. Du tænker måske, at du bare lige skal overstå den næste deadline eller det næste projekt, så vil du begynde at tage det mere med ro. Blot for at opleve at du ikke kan finde ro, når du endelig når dertil. Stressen forsvinder ikke længere fra kroppen af sig selv, bare fordi du holder fri.
Fysiologisk sker der det, at din krop i denne fase er i konstant alarmberedskab. Hvor stresshormoner i den grønne fase hjalp dig positivt med at klare en akut situation, så tror dit system, at du er i konstant fare, selv om du ikke er det. Mange oplever at kunne mobilisere kræfter til at arbejde, til trods for træthed og en markant følelse af udmattelse.
Det svarer lidt til at strække en elastik til sit yderste. Hvis elastikken overstrækkes, bliver den slap og mister sin elasticitet. På samme måde kan du i den røde stressfase komme til at overstrække dit system, og havne i den sorte stress fase.
De røde stress symptomer, er:
- Du glemmer ting, taber tråden i samtaler og har svært ved at koncentrere dig om at læse og skrive mails
- Manglende erkendelse af stress og situationens alvor
- Mentalt fraværende
- Aggressivitet
- Mindre lyst og overskud til at være social
- Trykken eller ringen for ørene
- Overspisning eller glemmer at spise
- Større forbrug af stimulanser (alkohol, medicin, sukker, cola, nikotin mm)
- Blødningsforstyrrelser (kvinder)
- Eksem og sygdom forværres
- Forhøjet blodtryk
- Svimmelhed
- Mave- og tarmproblemer
- Kroniske søvnproblemer
Hvad gør du, hvis du er i den røde stress fase?
Hvis du er i den røde stress fase har de fleste brug for en længere pause, og de fleste bliver sygemeldt. Lige meget hvad, så har du brug for akut hjælp og bør kontakte din læge, og i det hele taget stoppe op med det samme.
Den sorte stress fase
Hvis du har overhørt din krops stress symptomer for længe, kollapser din krop på et tidspunkt. Når det sker kan du ikke længere mobilisere energi eller ressourcer til at fortsætte “som du plejer”. Situationen er meget alvorlig, og du kan være i fare for at udvikle psykiske lidelser som depression eller angst som følge af stress.
Jeg har haft flere klienter i min praksis, der i forbindelse med deres stress kollaps har oplevet ildebefindende eller at falde om, og ikke at kunne huske hvad der gik forud. Jeg har også haft flere klienter, der først har troet at de har lidt af en alvorlig fysisk lidelse, og efterfølgende har fået konstateret, at der har været tale om et stress kollaps.
De sorte stress symptomer kommer når du har været stressbelastet så længe, at din krop går fra at producere for meget kortisol, til at producere for lidt kortisol. Det er også det mange betegner som binyretræthed. Hvis du vil læse mere om kortisol og dette hormons betydning for dit velvære eller mangel på samme, kan du læse mere her >
Når du lider af binyretræthed, er dine binyrer – der bl.a. står for produktionen af hormonet kortisol – overbelastede. Det kan give sig til udtryk i forskellige symptomer, hvor fællesnævneren er en oplevelse af udmattelse og mangel på energi og kræfter. Du har typisk følelsen af at du slæber dig igennem en dag og lige meget hvor meget du sover og hviler, føler du dig drænet.
De sorte stress symptomer, er:
- Udmattelse og mangel på energi
- Depression og/eller angst
- Hukommelsesbesvær
- Trækken sig helt tilbage socialt – kan ikke rumme at være social
- Stor lys- og lydfølsomhed
- Blackouts / ildebefindende
- Psykisk sammenbrud / nervesammenbrud
- Udbrændthed
Hvad gør du, hvis du kollapser på grund af stress?
Er du stress kollapset, er en sygemelding nødvendig. Under din sygemelding, er det vigtigt at du får professionel hjælp og rådgivning fra en psykolog eller stressrådgiver/stresscoach og i nogle tilfælde en psykiater. Du har brug for kompetent rådgivning om, hvordan du får stressen ud af kroppen. Og du må indstille dig på at være sygemeldt i en længere periode, ofte længere end du regner med.
Mange vil også have brug for støtte til håndtering af en eventuel arbejdsgiver. Det kan også være hjælpsomt at din partner/ægtefælle rådgives omkring det at være tæt på en sygemeldt med stress, da mange pårørende er forvirrede og uklare omkring, hvad stress er og hvordan de skal forholde sig til deres partner i situationen.