Sygemeldt på grund af stress paa jobbet.

Stress paa jobbet

Hej Stine,

Jeg er sygemeldt på grund af stress paa jobbet på 3. uge, og er foreløbigt sygemeldt frem til d. 1. februar 2016. Jeg har været sygemeldt med stress før (i marts 2015) men startede op efter 3 uger, på grund af pres fra arbejdspladsen. Nu står jeg og skal til samtale på jobbet d. 12/1-2016, og jeg ved at de sikkert regner med, at jeg så kan starte d.1. februar 2016.

Men jeg er bare så træt, har søvnproblemer, er grådlabil, har uro i kroppen, og er stresset over ikke at kunne passe mit job. Jeg har dårlig samvittighed og gider ikke være sammen med nogen. Ja, jeg kunne fortsætte…

Desuden er jeg henvist til Arbejdsmedicinsk klinik af min læge, men kan først komme til d. 3/2-2016. Jeg tænker, at det ville være bedst at få startet der, inden jeg starter i arbejde igen. Er bare total forvirret. Hvad gør jeg?

Hilsen Mariann

Kære Mariann,

Mange tak for dit spørgsmål til brevkassen. Dit spørgsmål er meget relevant og jeg er – over tid – stødt på lignende spørgsmål en del gange. Det fortæller noget om, at det meget udbredt at være i tvivl om, hvordan man tackler det at være ramt af stress paa jobbet. Altså hvordan du bedst muligt forholder dig til din arbejdsplads under din sygemelding, hvornår du er klar til at starte på arbejde igen efter stress, og hvordan du takler en sådan opstart.

Jeg kan godt forstå, at du er forvirret. Så jeg vil forsøge at give dig lidt mere klarhed over, hvordan jeg ser din situation som du beskriver den, og hvordan jeg mener du bedst kan forholde dig lige nu.


Stress paa jobbet – dine stress symptomer.

Jeg vil tage udgangspunkt i dine stress symptomer som du beskriver dem. De symptomer du beskriver, tyder ALLE sammen på det man kan kalde alvorlig eller kronisk stress. Det vil sige, det er symptomer, der ikke er opstået fra den ene dag til den anden. Tværtimod, er det symptomer, der gradvist er blevet bygget op over tid, typisk måneder og nogle gange flere år. Når du er ramt af alvorlige stress symptomer, så er det mest udbredt, at man er sygemeldt i en længere periode.

Da jeg ikke kender din specifikke situation til bunds, kan jeg ikke her give et bud på, hvor længe det ca. vil dreje sig om for dig. Men jeg kan sige så meget, at generelt, når man er ramt af alvorlig stress, er de fleste fuldtids-sygemeldt fra deres arbejde i minimum 3 måneder og ofte også længere tid end det. Men som sagt, så vil det altid bero på en individuel vurdering om, hvor længe det vil dreje sig om i din konkrete situation.

Dog er én ting sandsynligt, og det er at med de symptomer, du beskriver, så vil 3-6 ugers fuldtids-sygemelding alt i alt sjældent være nok til at få dine symptomer reduceret i en sådan grad, at du vil kunne varetage dit arbejde som da du var rask.

Så alene ud fra de stress symptomer du beskriver, vil jeg sige, at du på ingen måde er klar til at starte i arbejde endnu, ej heller kan forvente at blive det til den 1. februar. På min hjemmeside, kan du læse mere om stress symptomer, og hvor alvorligt du skal tage de forskellige symptomer. Du finder artiklen her.


 

Stress paa jobbet – sådan takler du din arbejdsgiver

I forhold til din arbejdsgiver, så bliver jeg ærlig talt bekymret når jeg læser, at de tidligere har presset dig til en hurtig opstart efter en sygemelding med stress, der i øvrigt ligger mindre end et år tilbage i tiden! Og at du regner med, at de forventer at du snarest (det vil sige den 1. februar 2016) starter i arbejde igen.

Der er flere ting, jeg vil opfordre dig til at overveje i forhold til din arbejdsgiver når der er tale om stress paa jobbet:


1) Hvor tydeligt har du fortalt din arbejdsgiver om, hvordan du egentlig har det?

Stress paa jobbet


Det er meget vigtigt, at du får kommunikeret klart hvilke stress symptomer du har. Hold dig til facts – det vil sige beskriv nøgternt hvilke symptomer du lider af (f.eks. som du beskriver dem i dette indlæg). Og fortæl, derefter at det betyder, at du på nuværende tidspunkt ikke er klar til at starte op i arbejde endnu, hverken delvist eller på fuld tid. Og at du ej heller er i stand til, lige nu, at sige noget om, hvornår du bliver klar til en delvis opstart.

Det du har brug for lige nu, er en total fredning fra dit arbejde i en pt. ubestemt tidsperiode. Og at du under din sygemelding, vil foreslå at I afholder statusmøder over telefon, ca. hver 3-4 uge i forhold til hvordan du har det. I perioden mellem statusmøder over telefon, beder du venligst om at blive fredet fra al kontakt fra arbejdsgiver og kolleger, hverken på telefon eller mail.


2) I forhold til selve tidspunktet på en opstart i arbejde, kunne jeg godt tænke mig at spørge dig, hvor meget du egentlig presser dig selv?

Jeg er med på, at din arbejdsgiver formodentlig vil presse på. Men hvor meget af det, handler også om at du skal turde at sige fra over for arbejdspladsen? Det at sige fra og nej til en arbejdsplads, er for mange mennesker forbundet med en frygt. For det er korrekt, at det kan betyde at du i sidste ende bliver opsagt.


Men i forhold til stress paa jobbet og opstart i arbejde, så plejer jeg at bruge to tommelfinger-regler:

✿ Den ene er, at hvis du er i tvivl om du er klar til at starte i arbejde efter stress, så er du det højst sandsynligt ikke.

✿ Den anden er, at det kan altid bedst betale sig, rent helbredsmæssigt, at gå for langsomt frem, fremfor for hurtigt frem.

Derfor vil jeg virkelig foreslå dig at overveje de helbredsmæssige konsekvenser det kan få for dig, hvis du lader dig presse til en for hurtig opstart i arbejde igen?


Stress paa jobbet – din læge og arbejdsmedicinsk klinik

Det er meget vigtigt, både i forhold til din arbejdsplads og i forhold til dit jobcenter, at du oplever at din læge er ”på din side” og forstår hvor hårdt ramt af stress du er, samt hvilken længde på din sygemelding du har brug for.

Når din læge har henvist dig til udredning på arbejdsmedicinsk klinik, så tyder det på at han/hun tager dine symptomer og din situation særdeles alvorligt. Det bør du i den grad også gøre.

Så mit bedste råd til dig lige nu, det er at vedblive med at være fuldtids-sygemeldt i hvert fald til du har fået en afklaring tilbage fra arbejdsmedicinsk klinik. Og samtidig, så vil jeg virkelig opfordre dig til at få noget professionel hjælp fra en psykolog med speciale i stress. Tiden det tager at komme sig over stress, kan reduceres en del med den rette professionelle hjælp.

Jeg håber mit svar til dig giver mening, og jeg ønsker dig rigtig god bedring.

Mange hilsner Rebecka Bjoerk


Rebecka Bjoerk

Har du tidligere været ramt af stress?

Eller er du sygemeldt med stress i øjeblikket? Hvis du har lyst til at dele dine erfaringer, kommentarer, eller gode råd er du meget velkommen til at skrive i kommentarfeltet.


Kommentarer

  • Jeg er for nylig blevet fuldtidssygemeldt med stress, men symptomerne på stress har været år undervejs. Har tidligere været deltidssygemeldt for fem år siden, men kom hurtigt i gang igen, nok mest fordi, jeg ikke synes, jeg kunne tillade mig den “luksus”, at være sygemeldt. Jeg har sidste år selv betalt for at gå ned i arbejdstid (80%), men da det gik ud over tid til møder med kollegaer, blev jeg ofte længere alligevel, og oparbejdede en masse overtid, som man ikke kan afspadsere i min form for job (skolelærer). Mine symptomer er søvnproblemer, autoimmune sygdomme vedr. fordøjelse i løbet af de sidste fire år, uforklarlige smerter i kroppen, hormonelle ændringer, trækker mig fra sociale arrangementer (også venner og fam.) og følelsen af at være speeded i alt, hvad jeg foretager mig. Denne følelse kan jeg ikke lægge fra mig, når jeg kommer hjem, hvorfor jeg farer rundt og herser med mine børn, indtil mit system lukker ned og jeg ikke magter en samtale med nogen om aftenen. Jeg er for længst holdt op med at se nyheder, for jeg orker ikke at forholde mig til flere ting, end højst nødvendigt. Min energi bruges på arbejdet, og resten af mit liv indpasses. Jeg føler ikke længere, det er et liv med glæde i. Jeg er nu endelig afklaret med, at jeg skal lave noget andet. Men det er svært at få oparbejdet energi til at tænke over, hvilken vej min karriere nu skal gå. Og så er der alle bekymringerne omkring familie og økonomi. Hvad gør jeg nu?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Miniforløb om fra akasha arkivet

Skru op for dine spirituelle gaver med hjælp fra Akasha arkivet: Tirsdag d. 4/6 & onsdag d. 5/6 kl. 9-10. Koster 0 kr