Hej Stine,
Jeg har lige fundet din hjemmeside og det har været en stor hjælp at læse dine artikler og dine svar i brevkassen.
Jeg har været sygemeldt i 3 uger med stress symptomer: søvnløshed, meget let til tårer, svært ved at trives i sociale sammenhænge både på arbejde og privat, og tab af selvtillid.
Jeg har været tilbage på arbejde på næsten fuld tid i sidste uge og i weekenden brød symptomerne ud på fuldt blus igen.
Jeg har meldt mig syg igen her til morgen, men er ærlig talt i tvivl om hvad jeg gør nu?
Mange hilsner Rikke
Hej Rikke,
Tak for dit spørgsmål her i brevkassen. Jeg er glad for at høre at mine artikler og brevkasse-svar har været en hjælp for dig. Det er lige præcis det, der er min intention med min hjemmeside, nemlig at give så meget gratis viden og hjælp videre til gavn for så mange som muligt.
Jeg har valgt at kalde dette svar til dig ”Kronisk stress – hvad gør jeg?” fordi de stress symptomer du beskriver typisk kommer når du har det man kan kalde alvorlig eller kronisk stress.
Symptomer på kronisk stress:
Kronisk stress opstår når du har været overbelastet over en længere periode, gerne i flere måneder eller over et år. Jeg bruger ofte et billede på kronisk stress som en elastik, der har været strukket så meget at den enten er knækket eller blevet slap. Og de symptomer der ofte opstår ved kronisk stress, er netop som du beskriver det: Søvnløshed, let til tårer og manglende overskud til at være social.
Ud over det oplever mange med kronisk stress også fysiske symptomer som f.eks. svimmelhed, uro i kroppen, hyppig hjertebanken, øget lyd- og lysfølsomhed, hovedpiner og ondt i maven. Mange med kronisk stress er også ramt på deres hukommelse og evne til koncentration og fokus. Måske du også kan genkende noget af det?
Hvad skal du gøre når du har kronisk stress?
Først og fremmest skal du vide at dine stress symptomer er din krops måde at fortælle dig på, at noget er ude af balance, og at det mere end nogensinde er tid til at stoppe op. Derfor lyder det rigtig fornuftigt, at du har sygemeldt dig igen. Hvis du ikke allerede har gjort det, tænker jeg at du skal tale med din læge om dine symptomer, og bede om en længerevarende sygemelding.
Det er svært at sætte præcis tid på, hvor lang tid der skal til for at komme sig over kronisk stress. Og mange bliver overraskede over, at det tager længere tid end de tror og håber på. Det vigtige lige nu er dog ikke, hvor lang tid det kommer til at tage for dig at få det bedre.
Det der skal til for at sænke dine stress symptomer er først og fremmest at du får RO og bliver 100% fredet fra dit arbejde i en periode. Og at du når du begynder at være klar til at starte op på dit arbejde igen, genoptager dit arbejde gradvist over en periode med nedsat tid. Det er typisk for voldsomt at gå fra 0 til 37 timer om ugen på kort tid.
Nu kender jeg jo langt fra din situation til bunds, og jeg ved derfor ikke hvordan din arbejdsgiver takler din situation og din sygemelding? Det er vigtigt at du fortæller din leder, at du har alvorlig stress og har brug for at være sygemeldt i en periode. Det er også vigtigt at I på nuværende tidspunkt ikke laver en fast aftale om, hvornår du kommer tilbage i arbejde igen. I stedet kan I f.eks. aftale at I tales ved over telefon med 3-4 ugers mellemrum for at gøre status på hvordan du har det. Forsøg også at aftale, at du er fredet mellem status-samtalerne og ikke bliver forstyrret med mails eller kontaktet af arbejdspladsen. Det er din leders ansvar at uddelegere dine arbejdsopgaver til andre medarbejdere i din afdeling mens du er væk.
Den svære erkendelse af kronisk stress og dens betydning
Det der er så bøvlet med stress er, at det udvikler sig gradvist og at du stille og roligt over tid vænner dig til at leve med flere og flere stress symptomer. På en måde kan man sige, at vores krop fungerer som en volumeknap. Den bliver ved med at skrue højere og højere op for lyden, ind til vi på et tidspunkt er nødt til at høre efter, hvad det er den forsøger at fortælle os.
Jeg møder ofte klienter med kronisk stress i min praksis, der kæmper “en indre kamp” med sig selv i forhold til at erkende hvor dårligt de rent faktisk har det. Det kan være svært selv helt at forstå hvad stress er og hvordan du bedst takler at din krop reagerer som den gør. Så jo mere du er villig til at erkende alvoren i situationen og skrue helt ned for tempoet i en periode, jo mere vil det være med til at fremme din bedring. Mange oplever et vendepunkt i deres bedringsproces i det øjeblik de finder fred med at de er alvorligt ramt af stress, og accepterer at det tager den tid det tager at komme sig over det.
Derfor vil mit bedste råd til dig også være at du får noget professionel støtte og hjælp i din proces med at komme dig over kronisk stress. Både for at lære hvad du kan gøre for at reducere stress her og nu. Men også at en udefra kommende hjælper dig med at vurdere, hvornår du er parat til at starte i arbejde igen og hvordan du takler den fase. Ligeledes vil det på et tidspunkt, når dine stress symptomer er i bedring, være en god idé at arbejde med at kortlægge årsagerne til at du har fået stress, og hvad du kan gøre for at forebygge at det sker igen. Alt dette sker erfaringsmæssigt bedst i samarbejde med en professionel.
Hvis du har en sundhedsforsikring kan du undersøge om du kan få bevilliget samtaler hos en psykolog. Alternativt, kan du spørge din arbejdsgiver om de vil betale for et forløb hos en psykolog eller stresscoach. Og endelig har mange jobcentre tilbud til sygemeldte med stress. Du vil blive tilknyttet en sagsbehandler på dit lokale jobcenter, og du kan høre ham/hende hvillke tilbud de evt. har til deres sygemeldte borgere.
Jeg ønsker dig al mulig god bedring videre frem, og håber mit svar giver mening i din situation.
Bedste hilsner fra Stine