Denne artikel handler om hvordan du stopper moderat stress - måske det allersværeste indenfor stresshåndtering...
Kender du den gule stress fase?
Og ved du hvorfor den er den allervigtigste stress fase at kende til? I den gule stress fase har du moderat stress, og har højst sandsynligt vænnet dig til at leve med uro, tankemylder, dårlig søvnkvalitet eller kort lunte. Måske føler du igen og igen, at du presser dig selv, skal tage dig sammen for at nå det hele, og at tiden er knap.
Det er ubehageligt at være her, men det er – desværre – også fristende let at vænne sig til at holde det ud. Du kommer typisk i den gule stress fase når der sker større forandringer eller der forekommer et (for) stort pres i dit privat- eller arbejdsliv. Vi er bygget til at klare spidsbelastninger i en periode. Men oplever du et vedvarende pres hvor du vænner dig til at overpræstere og overforbruge af din energi, vil den gule stress fase blive din dagligdag og det du lærer at leve med “som normalt”.
Det er heller ikke ualmindeligt at have et mønster med at overleve i den gule stress fase størsteparten af tiden og så indhente noget overskud i ferier. Men det er ikke ferien, der kommer til at gøre den egentlige forskel. Det der vil reducere din stress, er når du lærer at skabe en sund balance mellem at præstere og slappe af/restituere på daglig basis.
De fleste klienter jeg møder i min dagligdag er i den røde stress fase – dvs. de har alvorlig stress, og er derfor som oftest sygemeldt. Og en erkendelse jeg ofte hører fra klienter når de går i et stressforløb er: “Hvis bare jeg var stoppet op i tide” OG “jeg kan se nu, at jeg jo har haft stress i meget længere tid end jeg var klar over”.
I virkeligheden er den gule stress fase den ALLERVIGTIGSTE af dem alle. Det er her kroppen begynder at skrue op “for volumeknappen” ved at give forskellige stress-signaler for at få os til at lytte og stoppe op. Hvis du ønsker at forebygge og reducere stress, er det i den gule stress fase at du skal sætte ind. Der er særligt tre trin der er gode at have fokus på og øve sig på:
1) Lær dine gule stress symptomer rigtig godt at kende, og tjek dagligt med dig selv i forhold til hvordan du har det. Hvilke signaler giver din krop dig når du har begyndende stress? Er det når dine skuldre bliver anspændte, når du får trykken for ørene, når du vågner om natten med tankemylder, eller når du begynder at snerre af dine børn eller kæreste?
2) Undersøg hvad årsagen er til dine øgede stress signaler. Er det dit arbejde? Et det privat? Hvad handler det specifikt om? Er det nogle bestemte tanker eller følelser der fylder igen og igen? Er det vrede, sorg eller nag fra fortiden? Eller er du ofte ude i fremtiden med bekymringer og sortsyn?
3) STOP OP og undersøg dine muligheder for at håndtere årsagen til at du er i den gule stress fase. Bed om hjælp. Uddeleger flere opgaver arbejdsmæssigt og privat. Tal med chefen og/eller din partner. Skær ned på aktiviteter og forventninger til dig selv i en periode. Sig fra. Afspadser, tag orlov, hold ferie eller meld dig kortvarigt syg. Skru op for væren, afslapning, langsomhed og tid uden planer. Få professionel hjælp.