Sådan kan din vejrtrækning give dig mere ro

Vejrtrækning

Vores vejrtrækning er den absolut vigtigste funktion, vi har i vores liv, men for langt de fleste af os er vejrtrækningen bare noget, der er der. Det er ikke noget, vi tænker specielt meget over. Vi gør det bare.

Gæsteblogindlæg af Anne Goncalves

Det er det første, vi gør hér i verden.

Og det sidste.

Trækker vejret.

Men faktisk kan vi meget mere med vores vejrtrækning end bare at holde os i live. En sund og velfungerende vejrtrækning er nemlig også nøglen til en indre ro og balance – og i øvrigt noget af det første, der ryger, hvis du er stresset.

Sådan påvirkes din vejrtrækning af stress

Hvis du stresser eller har meget travlt, vil det påvirke din vejrtrækning. Typisk vil du trække vejret hurtigere og mere overfladisk, hvilket kan give en følelse af, at du kun trækker vejret helt oppe i toppen af brystkassen.

Men påvirkningen går faktisk også den anden vej. Det vil sige, at du kan bruge din vejrtrækning til at styre dit stressniveau med.

En af mine tidligere klienter fortalte at hun følte, at hendes vejrtrækning aldrig rigtig kom ned i maven, men sad helt oppe i halsen og toppen af brystet. Til tider gav det hende nærmest kvælningsfornemmelser.

“Jeg tog bare vejrtrækningen for givet. Det var ikke noget, jeg tænkte specielt meget over. Det var først, da jeg begyndte at arbejde med min vejrtrækning og blive mere bevidst om den, at det gik op for mig, hvor meget den hæmmede mig – men også hvor meget, den kunne støtte mig. Da jeg begyndte at lave vejrtrækningsøvelser og få kontakt til åndedrættet, skete der også det, at jeg fik kontakt til mine følelser. Og i virkeligheden kom i kontakt med det sted, hvor det gjorde allermest ondt. Jeg kunne pludselig mærke mig selv igen og det gik op for mig, hvad der ikke fungerede i mit liv.”

Vejrtrækningsøvelser kan hjælpe dig af med stress

Heldigvis kan du hente rigtig meget hjælp i at lære nogle åndedrætsteknikker. Hvis du jævnligt laver vejrtrækningsøvelser, så har det to helt store fordele.

For det første aktiverer vejrtrækningsøvelser det parasympatiske nervesystem. Det er dét, der er i brug, når vi føler os afslappede. Det betyder, at hvis du jævnligt træner den måde, du trækker vejret på, så kan du ved hjælp af din vejrtrækning berolige dit nervesystem.

Den anden store fordel ved at træne din vejrtrækning er, at når du trækker vejret dybt ned i lungerne, så vil det give dig mere ilt til hele din krop. Det gør, at dine muskler vil blive mere afslappede og din puls og dit blodtryk vil falde. Du giver altså din krop et signal om, at den godt kan slappe af, hvilket vil dæmpe stresshormonerne i kroppen.

Når vejrtrækningen er uregelmæssig, er sindet uroligt. Når vejrtrækningen er stille, er sindet også stille og yogien får stilhedens kraft. – Hatha Yoga Pradipika

Sådan kan du træne din vejrtrækning:

1. Lær din vejrtrækning at kende

Start med at sætte dig behageligt til rette. Placér så din ene hånd på din mave og den anden hånd på dit bryst. Sid helt roligt i en stund og bare mærk din egen vejrtrækning.

  • Trækker du vejret i en bestemt rytme?
  • Hvordan kan du mærke, at luften kommer ind i din krop?
  • Hvor langt er hvert åndedrag?

Du skal trække vejret ind og ud gennem næsen, idet der sker en større iltning af blodet på den måde, end hvis du trækker vejret gennem munden. Det er den samme teknik, som man bl.a. bruger indenfor yoga.

Mærk så hvordan du, hver gang du ånder ud, giver slip på de spændinger, du har i kroppen. Træk vejret så langsomt som muligt og koncentrer dig om at trække luften helt ned i maven. Nyd den følelse af ro og alsapning, der kommer, når du bare koncentererer dig om de dybe vejrtrækninger.

2. Vejrtrækningsøvelse

Denne meget nemme teknik, bliver brugt af de amerikanske elitesoldater til at berolige sindet i pressede situationer. Den kaldes 4×4 teknikken og kræver egentlig bare, at du kan tælle til 4:

  • Ånd langsomt ind, mens du tæller til 4
  • Hold vejret, mens du tæller til 4
  • Ånd ud, mens du tæller til 4
  • Hold vejret, mens du tæller til 4

Så bliver det ikke meget mere enkelt. Du kan gentage øvelsen så mange gange, du har lyst til (eller behov for) og prøv at få det til at foregå glidende, så du ikke sidder og krampagtigt prøver at holde vejret i pauserne mellem ind- og udånding.

Hvis du synes, det er ubehageligt at holde vejret så længe, så kan du evt nøjes med at holde vejret i mens du tæller til 2, sådan at øvelsen kommer til at hedde 4-2-4-2. Så kan du altid sætte det op igen, når du har fået mere øvelse.

Bliver du svimmel undervejs?

En sidste ting, som jeg lige vil nævne er, at nogle mennesker vil føle det ubehageligt, at lave disse øvelser. Derfor vil mit råd være, at hvis du undervejs begynder at opleve svimmelhed eller føler, du er ved at hyperventilere, så hold en pause fra øvelserne og evt. kontakte enten en terapeut eller en yogalærer, som har erfaring med at arbejde med denne type øvelser, så de kan guide dig godt igennem det hele.

Hold fast i træningen af din vejrtrækning

Som det jo også er tilfældet med så mange andre former for træning, så kan det være svært at holde træningen af åndedrættet ved lige. Det kræver vedvarende fokus og træning at holde fast i de gode åndedrætsteknikker. Men når først det kommer godt ind under huden, så er det et fantastisk nemt redskab, som man jo altid har lige ved hånden.


anne_goncalves

Anne Goncalves

Anne Goncalves er yoga & mindfulnesslærer og forfatter til bogen Yoga mod stress. Hun holder workshops og yoga retreats i Danmark og udlandet og blogger om yoga, mindfulness og stresshåndtering. På hendes hjemmeside finder du også guidede meditationer og online forløb. Læs mere om Anne på www.amame.dk


Kommentarer

  • Hvor maneg ganeg om dagen bør man lave 4×4 øvelsen

    • Rebecka Bjoerk

      Hej Bjarne, du kan lave øvelsen lige så mange gange du vil/har brug for. Den er rigtig god at bruge i situationer, hvor du mærker akutte stress symptomer som f.eks. hjertebanken, uro i kroppen og ubehag. Brug den f.eks. 10 gange i træk eller så mange gange i træk, at du mærker at du falder til ro igen. Det er ikke tilstrækkeligt kun at lave den 1 gang. Lav den også gerne når du ikke mærker stress symptomer, så du “får den ind på rygraden” og bedre kan huske at gribe til den når du har brug for det. Så brug den gerne 10 eller flere gange i træk, flere gange om dagen. Mvh Stine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Miniforløb om Akasha arkivet

Den 25.-26. april 2024 for coaches, healere & terapeuter, der ønsker at udfolde (endnu mere) af deres sjælspotentiale & hjælpe deres klienter med dyb transformation via Akasha arkivet.