Når partneren ikke forstår stress

Når partneren ikke forstår stress

Som stressrådgiver møder jeg relativt ofte stressramte klienter, der oplever både at kæmpe med at have stress OG samtidig at bruge kræfter på at få de nærmeste til at forstå, hvad stress er.

Som stressramt har du rigeligt at gøre med at få bugt med din stress. Du har med andre ord ikke de samme ressourcer at trække på, som ellers. Derfor er det forståeligt, hvis du bliver frustreret og måske ikke ved, hvordan du forklarer din partner hvad det handler om. De fleste mennesker kan forholde sig til en brækket arm. Men fordi stress ikke er så konkret og målbart som en fysisk tilstand, er det sværere at forholde sig til.

Prøv at læse nedenstående, og bed især din kæreste/partner om at læse med, så han/hun har noget mere viden om stress.


Værd at vide som partner til en stressramt:

Det er svært, hvis ikke umuligt, rigtigt at forstå hvad stress er, hvis du ikke har prøvet det på egen krop. Men overvej alligevel følgende:

  • Selv om du ikke forstår det, så forestil dig at du har sovet rigtig dårligt i en længere periode og føler dig helt igennem udmattet. (Hvis du har børn, så genkald dig da de var små). Læg så oveni, at du glemmer ting, taber tråden i samtaler og ikke kan koncentrere dig om at læse tre linjer i en bog. Og forestil dig desuden, at du har uro i kroppen og lige meget hvad du gør, kan du ikke dæmpe den indre uro. Og endelig forestil dig, at du har et eller flere fysiske symptomer samtidig som f.eks. hovedpine, svimmelhed eller trykken for ørene dagligt. Så har du ca. en idé om, hvad det vil sige at have alvorlig stress.
  • Den vigtigste hjælp du kan give din partner, er accept af at han/hun har brug for fred & ro, og må hvile sig alt det vedkommende vil. Stress er en overbelastning af hjernen og kroppen, og derfor er hvile og restitution meget vigtigt. ”Men kan hun ikke bare tage sig lidt sammen?” Måske tænker du det ofte. Men undlad for alt i verden at sige det højt. Som en af mine klienter sagde forleden: ”Man bliver ikke helbredt at stress, ved at skynde sig igennem”. Hvor meget du end ønsker at din kæreste/partner skal blive rask hurtigst muligt, så er helingsprocessen ofte tids- og tålmodighedskrævende. Så jo mere du presser på, jo værre.
  • Du skal vide at en stressramt opfører sig anerledes ”end normalt”. Mange stressramte har svært ved at overskue helt dagligdags gøremål som at købe ind, hente barn eller lave mad. Det at være social kan også virkelig udmatte, og er noget en stressramt typisk vil foretrække i små doser. Du kan derfor ikke forvente at jeres liv er som det plejer. Forsøg at tage over så meget det er dig muligt.
  • Det er samtidig vigtigt, at du passer rigtig godt på dig selv, og sørger for at have pusterum, hvor du selv kan lade op. Overvej evt. hvordan I kan få noget mere hjælp til at få dagligdagen til at hænge sammen. Kan I få en rengøringshjælp, aflastning fra bedsteforældre/andre eller købe ind over nettet? Det er en god ide, at sætte større projekter i hjemmet på stand-by, som f.eks. istandsættelse, haveprojekter el.lign. Og i det hele taget at skrue ned for forventninger og ambitioner i en periode.
  • Stress sætter ofte parforholdet på en prøve. Vid at det er helt normalt, at have svært ved at rumme og forholde dig til, at din partner har stress.  Din kæreste/partner skal først og fremmest støttes i, først at få reduceret sin stress. Når din partner er godt på vej ud af stress, kan der tages fat på at arbejde med årsagerne til stress. Det kan sagtens være, at én af årsagerne til stress, netop ligger i jeres parforhold. I så fald kan det være en overvejelse værd om I som par, har brug for hjælp. Her kan parterapi f.eks. være med til at give jer nogle værktøjer til at kommunikere bedre sammen.

Hvis I overvejer om I har brug for parterapi, er her en god guide, som kan hjælpe med at afklare eventuelle spørgsmål. Du kan kan læse guiden her >

 

Miniforløb om fra akasha arkivet

Skab mere af dét du længes efter med hjælp fra Akasha arkivet: Torsdag den 25. - fredag den 26. september. Koster 0 kr