Ledelse og stress: Når en medarbejder får stress

Ledelse og stress

For nyligt læste jeg en artikel om ledelse og stress, med en overskrift om at læger advarer om at en sygemelding forværrer stress.

Selv om budskabet i artiklen er mere nuanceret end overskriften, så kan det nemt misforstås. Og det synes jeg er problematisk, set fra den sygemeldtes perspektiv.

Denne artikel er baseret på min erfaring igennem de seneste 6 år med over tusind individuelle samtaler med sygemeldte med stress, og som ekstern samarbejdspartner for 2 jobcentre, hvor vi hjælper sygemeldte med stress tilbage på arbejde igen.

 

Der er især to områder i spil for at få en medarbejder godt tilbage på arbejdspladsen

1) At hjælpe den stressramte med at sætte sit helbred og bedring som første prioritet. Sådan at den stressramte igen, over tid, kan være der fuldt ud for sin familie, og skabe værdi for sin arbejdsplads.

Mennesker udvikler stress, fordi de – af forskellige årsager – har tillært sig at overhøre kroppens signaler og grænser.

De har taget sig sammen.

Igen og igen.

Og igen.

Ofte i årevis.

 

2) Dernæst, har jeg fokus på at skabe det bedst mulige samarbejde mellem de forskellige parter: Den sygemeldte, arbejdspladsen, den praktiserende læge og jobcentret.

Med det fælles mål at sygemeldingen skal vare kortest mulig tid.

Der er ingen der har interesse i at trække en sygemelding i langdrag.

Jeg ser typisk det modsatte. Nemlig, at en sygemeldt presser sig selv hurtigere i gang med at arbejde end han/hun er i stand til.

Det giver oftest bagslag.

Og det er, desværre, den sygemeldte med stress, der først og fremmest betaler prisen.


Stress udvikler sig gradvist

Ledelse og stress

Men før jeg kommer til, hvordan du bedst hjælper din sygemeldte medarbejder, så lad mig lige starte et lidt andet sted først.

Der er forskellige grader af stress.

Der er den sunde stress, alle mennesker kender, når man skal præstere ekstra f.eks. til en jobsamtale, et vigtigt møde eller til en eksamen, når man bliver bange eller nervøs, har en deadline, eller er ved at komme for sent til en flyafgang. Her reagerer man typisk med hjertebanken, svedige håndflader, tørhed i halsen, anspændthed og sommerfugle i maven. Når ”faren” så er overstået, slipper kroppen gradvist stress symptomerne, og kroppen slapper af igen. Dette kan vi sagtens tåle, og det er en hel normal og vigtig form for stress.

Dernæst, er der den moderate stress, som typisk udvikles i de perioder i livet, hvor vi er spidsbelastede. F.eks. når der sker store ændringer i livet; flytning, familieforøgelse, sygdom, skilsmisse eller dødsfald tæt på. Eller det kan være i forbindelse med en fyringsrunde eller organisationsændring på jobbet. Her reagerer mange med at få en dårligere søvn, have en kortere lunte, føle sig mere træt og udmattet, samt have hyppigere hovedpiner og en følelse af at være overvældet.

Hvis man ikke får stoppet op mens man oplever den moderate stress og hvis dét, der er årsagen(erne) til stressen fortsætter og fortsætter, kan man udvikle en mere alvorlig og langvarig stress-tilstand. Der er individuelt hvor længe det tager et menneske at udvikle alvorlig stress. Det kan tage uger og måneder, og nogle gange flere år, før det kommer så vidt.

 

De fleste med alvorlig stress, oplever en kombination af:

  • Fysiske stress symptomer; f.eks. kroniske søvnproblemer, migræner, maveproblemer, eksem, lyd- og lysfølsomhed, svimmelhed, kvalme, uro og rastløshed.
  • Følelsesmæssige stress symptomer; f.eks. grålabilitet, aggressivitet, svært ved at være social.
  • Kognitive stress symptomer; f.eks. hukommelsesproblemer, taber tråden i samtaler, koncentrationsbesvær, kan ikke forholde sig til og tilegne ny viden, og en øget tendens til bekymring, frygt og angstprægede tanker.

Ledelse og stress: Hvor længe kan du forvente at din medarbejder er sygemeldt?

Ledelse og stress

Når jeg møder en medarbejder, der er sygemeldt med stress, har han/hun typisk langvarig, alvorlig stress. Eller er nået endnu længere ud, og er kollapset og har udviklet angst, depression eller udbrændthed som følge af en langvarig stressbelastning.

Det betyder at dét, der i første omgang er brug for, er ro og en midlertidig fredning fra arbejdspladsen. Kombineret med professionel hjælp fra en psykolog eller stressrådgiver. Så den stressramtes nervesystem kan stabiliseres og kroppen gradvist kan komme af med stresshormoner og symptomer.

Det tager tid. Og ofte væsentligt længere tid end en arbejdsplads og den sygemeldte selv regner med.

Når den stressramte er i væsentlig bedring, kan I begynde at tale om en plan for en delvis genoptagelse af arbejdet. En gradvis genoptagelse tager som udgangspunkt 12-16 uger. Og nogle gange også længere tid end det.


Disse 3 spørgsmål fylder muligvis i din medarbejders tanker

Jeg har samlet top 3 af de spørgsmål, bekymringer og tanker, jeg møder igen og igen og igen når jeg taler med stress-sygemeldte medarbejdere.

Bekymring #1: Jeg er bange for at blive fyret. Hvad mon min leder tænker? Bakker han/hun mig op og hvor lang en snor har jeg mon?

På den ene side er du sikkert forstående over for, at medarbejderen er i en svær situation.

Og på den anden side, så har du ansvaret for driften og økonomien.

Vil du reelt gerne beholde din medarbejder? Og hvor lang snor kan du reelt give medarbejderen? Gør dette klart, og tal åbent om det.

Og hvis du gerne vil hjælpe, men ikke kan pga. ledelsen over dig, så vær ærlig om det.

Ikke at tale om dette emne, er også at ”sige noget”.

Bekymring #2: Hvordan forklarer jeg min leder (og kolleger), at der ikke er noget jeg hellere vil, end at arbejde, men at jeg ikke kan, lige nu. (Og at det ikke er fordi jeg er doven, ugidelig eller vil have fri på chefens regning.)

Stress er ofte usynligt.

Antag som udgangspunkt, at den sygemeldte har det langt værre end det ser ud til.

Bekymring #3: Hvem tager sig af mine arbejdsopgaver mens jeg er sygemeldt?

Fortæl, at du nok skal tage dig af det, og at den sygemeldte ikke skal bekymre sig om det!

Find en løsning. Ansæt en midlertidig vikar hvis muligt.

Indstil dig på, at det her kommer til at tage noget tid, før din medarbejder er tilbage på fuld tid og tager fra igen.


Hvad kan du gøre for at fremme din medarbejders bedring?

Ledelse og stress

Heldigvis, kan du gøre rigtig meget som leder for at hjælpe din medarbejder.

Start med at tage en samtale med din medarbejder kort efter at han/hun er blevet sygemeldt med stress. Det kan sagtens være over telefon.

I denne samtale, kan du med fordel tage udgangspunkt i de 3 bekymringer jeg lige beskrev, og få dem manet til jorden.

Hvis du kan.

I denne samtale er det også en god idé at lægge en plan for hvornår og hvor ofte I tales ved igen.

Det er rigeligt at tales ved hver 3. eller 4. uge. Og det kan sagtens være over telefon.

Respektér at medarbejderen ikke forstyrres unødvendigt i mellem tiden. Han/hun får det ikke bedre af at blive spurgt en gang om ugen Hvordan går det så nu? Det vil føles som et pres, og vil blot forværre stress tilstanden.

Det er også en god idé at spørge ind til om han/hun får noget professionel hjælp ude fra til at reducere stressen. De fleste kan fremme deres bedring ved at få noget ekstern hjælp, og kan derfor komme langt ved at tale med en psykolog eller stressrådgiver i løbet af sygemeldingen.

Og så skal du vide, at din medarbejder virkelig gerne vil hurtigst muligt tilbage i arbejde igen.

Men…

Der er, som med så meget andet, forskel på at ville. Og på at kunne.

Når din medarbejder har alvorlig stress, så kan han/hun ikke arbejde.

Det er en myte, at hvis ikke man starter hurtigst muligt op, så bliver det sværere at fastholde medarbejderen på arbejdspladsen.

Langt de fleste medarbejdere er meget loyale, pligtopfyldende og har dårlig samvittighed over for deres kolleger og arbejdsplads. Der er som regel ikke noget de ønsker mere, end at blive fri af stress.

Først når medarbejderens stress symptomer er i væsentlig bedring, vil jeg anbefale at man begynder at forholde sig til årsagerne til stressen. Det vil som regel være en cocktail af arbejdsrelaterede årsager og mere personlige årsager.

Især de arbejdsrelaterede er væsentlige at få afdækket, og at I får talt om når tid er. Nogle er disse årsager er måske til at ændre på. Og andre lader sig ikke ændre.

Du kan læse meget mere om arbejdsrelateret stress, her.

Du kan læse en udførlig guide om, hvad jeg anbefaler en sygemeldt, her.

Er du selv stressramt? Læs mere om 1:1 rådgivning her,

 


Rebecka Bjoerk

Hvis denne artikel gav mening for dig, er du velkommen til at like og dele den. Og del også gerne erfaringer og input i kommentarfeltet herunder.

Bedste hilsner, Rebecka Bjoerk


Kommentarer

  • Tak for værdifuld information. Mangler ét punkt som for mig er vigtigt : hvordan melder man første gang sin situation til arbejdspladsen?

  • Start med at blive sygemeldt hos din læge, og tag derefter kontakt til din leder, hvor du fortæller ham/hende om din situation. Du kan sagtens gøre det over telefon til en start. Din læge vil typisk sygemelde dig i 2-4 uger til en start.

  • Hvad betyder grålabil?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Introforløb om fra akasha arkivet

Lær mere om hvad Akasha arkivet er, hvordan det fungerer & hvilke information vi kan finde om sjælen: 9.-10. januar 2025 kl. 10-11 Koster din email