Hvordan bryder jeg med dårlige vaner?

Dårlige vaner

Jeg er en kvinde på 33, der i et års tid nu har måttet ændre på en del ting i min liv, efter at jeg blevet ramt af stress og udbrændthed. Jeg er ikke den eneste i min familie med de hårde erfaringer.

I min familie har vi talt om, hvordan vi kan forebygge stress, og de fysiske fornemmelser af hjertebanken, søvnløshed osv der følger med, når man på daglig basis kommer til at lade sig diktere af et indre ur, der siger:

“Hvis du hviler dig i 20 minutter, så kan du lige nå at gøre dit og dat, mens sådan og sådan, og så kan du være der, hvor du skal være om 30 minutter”.

… og lige pludselig kommer der en mindre ting ind, som gør at jeg må lave den indre plan om, og jeg bliver drønstresset.

Planerne kan være gode nok, men det kan ofte resultere i, at de 20 minutter hvor jeg havde planlagt at hvile mig, bliver stressende, fordi jeg tænker på de ting jeg skal nå bagefter…

Det kan være svært at ændre på de dårlige vaner, og den perfektionisme og tidsplanlægning som presser på.

Har du nogle gode råd?

Hilsen Anonym

Kære Anonym,

Tak for at bringe emnet op om, hvordan man bryder med dårlige vaner som for eksempel vanen med at planlægge alting og have svært ved at give slip på planerne før de er udført. Det her med at bryde dårlige vaner er et emne som mange andre helt sikkert vil kunne nikke genkendende til.

Hvornår er noget en dårlig vane?

Dårlige vaner

Som med så meget andet i livet, så er princippet om “alt med måde” et rigtig godt udgangspunkt at leve efter. Det gælder også når det kommer til den vane du beskriver med at du lader dig diktere af et indre ur.

Der er masser af fordele ved at være god til at planlægge og føre planerne ud i livet. Det kan sige noget om, at du er god til at skabe overblik og struktur. Og det siger også noget om at du er god til at få sat handling bag dine tanker, i stedet for at lade det blive ved snakken.

Men…

Som du selv beskriver det, så kan det også være en ulempe og en kilde til stress når det “indre ur” får lov at diktere nærmest ALT hvad du skal i løbet af en dag.

Jeg plejer at kalde det, du beskriver for “den indre slavepisker”. Altså den mekanisme der gør, at du er mere aktiv end hvad der egentlig er godt for dig. “Den indre slavepisker” kan ALTID finde en fejl eller noget du kan gøre bedre.

De fleste af os kommer aldrig rigtigt i mål med at nå alt hvad der reelt kan gøres. I hvert fald ikke hvis det hele skal være perfekt både arbejdsmæssigt og privat.

Hvordan gør jeg så, når jeg gerne vil ændre dårlige vaner?

Helt generelt – lige meget hvilken vane du ønsker at ændre – så er det noget der tager tid. Og det vil være noget du er nødt til at have fokus på ofte hver dag i et godt stykke tid.

Et råd jeg ofte giver i forhold til at tøjle “den indre slavepisker”, er at ændre fokus fra at gøre alting 110% og i stedet sænke barren til at 70% er godt nok.

Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, når nu du er styret af at presse dig selv til det yderste. Og det er også helt normalt, at det kan føles provokerende at ændre en dårlig vane. Lige som det sagtens kan sætte gang i en masse tanker à la:

Jamen, hvad hvis andre opdager at jeg ikke længere gør det hele helt perfekt, hvad sker der så?

Eller

Det kan jo slet ikke lade sig gøre, fordi….

Eller

Jeg vil jo slet ikke være i stand til at slappe af, før jeg har gjort X, Y, Z

Men faktum er at de her tanker, sjældent er sande.

Og for at erfare, at tankerne rent faktisk ikke er sande, må du begynde at gøre noget andet end det som “det indre ur” dikterer dig til.

Så hvis du aktivt vil (forsøge) at følge 70%-reglen, er det en god idé at du tager stilling til, hvad du HELT KONKRET kan og vil gøre anerledes?

Hvad kan hjælpe dig med at huske dig selv på at vælge KUN at yde 70%? Et skærmbillede på din computer? Et kryds på hånden? En reminder på mobilen? Eller at du får en god ven/kæresten/din mor til at minde dig om det dagligt?

Det er svært at ændre en dårlig vane, og derfor har du brug for at huske dig selv på ofte, HVAD det er du gerne vil ændre, og HVORFOR du gerne vil ændre det.

Perfektionisme skaber ubalance

Dårlige vaner

Det du beskriver kan i virkeligheden oversættes til en ubalance mellem at planlægge, præstere, skabe resultater og yde. Contra dét at slappe af, nyde og lade op.

Rigtig mange mennesker er vant til at være meget aktive, og at lægge mange planer og have kalenderen fyldt med projekter. Og der er selvfølgelig ikke noget galt med at være aktiv!

Problemet opstår, når du begynder at få stress-symptomer som du beskriver det. F.eks. hyppig hjertebanken og søvnløshed. Hvis det sker, så er noget skævt.

Og for at genskabe balancen, handler det om – bevidst – at skabe og give plads til at du kan lade op, nyde, slappe af og måske lave ingenting.

Der er især 2 ting jeg vil foreslå dig at tage stilling til:

1) Hvilke aktiviteter og tiltag får dig til at slappe af?

Mit bedste råd til dig er at finde 1 ting, aktivitet eller tiltag, som er overskuelig for dig, og som du nemt kan sætte i værk.

Start med at sætte dig ned på et tidspunkt, hvor du ikke bliver forstyrret. Lav en liste over ALT det som gør dig glad, som du nyder at gøre og som får dig til at slappe af.

Hvis du har svært ved at komme i kontakt med det, så søg tilbage i tiden og forsøg at komme i tanker om, hvad du tidligere har været glad for.

Bare skriv alt det ned som du kommer til at tænke på uden censur. Store som små ting.

Det kan være f.eks. at gå en tur alene et sted du synes om, at tage et varmt bad før du skal sove, male, bage, klappe din hund, lytte til musik, kigge ud af vinduet, rejse til et bestemt land, duften på en bestemt årstid, spise eller tilberede noget bestemt mad osv osv.

Udvælg derefter 1 af tingene på listen som du allerede kan gøre i morgen og som ikke kræver masser af forberedelse, tid og penge.

Vælg den lavest hængende frugt, som samtidig er noget du ved vil gøre dig godt tilpas.

Beslut dig på forhånd for, hvornår du vil gøre det i morgen og hvad du evt. skal have arrangeret med dine omgivelser for, at det kan lade sig gøre.

Alt hvad du gør som får dig til at slappe af, lade op, restituere og nyde, er dit største værn mod stress. Hvor meget og hvad du har brug for, ved kun du.

At give dig selv et dagligt frirum hvor du lader op, vil gøre at du over tid kommer bedre i kontakt med dig selv, og dermed hvad dit næste skridt skal være for at komme endnu mere fri af stress.

2) Bliv meget (mere) realistisk omkring din tid og hvor meget du reelt har til rådighed.

Vi har alle kun 24 timer i døgnet til vores rådighed, hvor af de 8 timer ideelt set bruges til at sove.

Derfor vil jeg foreslå at tage aktivt stilling til: Hvad kan du skære væk og sige nej til? I hvilke områder af dit liv, er det muligt at gå på mere på kompromis og gøre mindre?

Rigtig meget held & lykke med at bryde de dårlige vaner og skabe plads til mere afslapning.


Rebecka Bjoerk

Vil du bryde med vaner, der giver stress?

I medlemsklubben “Fri af stress” er der i hele 2017 fokus på at bryde med vaner, der skaber stress. Hver måned får du en ny lydfil tilsendt – og du har adgang til ALT kommende og tidligere undervisningsmateriale lige så længe du er medlem. Læs mere her >


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Miniforløb om fra akasha arkivet

Skab mere af dét du længes efter med hjælp fra Akasha arkivet: Torsdag den 25. - fredag den 26. september. Koster 0 kr