Hvor længe varer stress?

Hvor længe varer stress

Hej Stine,

Efter jeg har været igennem et forløb med at være sygemeldt med stress i januar, er jeg stille og roligt startet op i arbejde igen.

Her pr. 1. april er jeg oppe på min normale arbejdstid. Jeg har stadig dage hvor jeg hele tiden mærker efter om jeg nu er ok, og jeg kan næsten fremprovokere symptomer som hovedpine og forhøjet blodtryk og en enkelt nat med dårlig søvn.

Alle siger tålmodighed, men jeg frygter tilbagefald på trods af jeg faktisk fungerer ok.

Hvordan får jeg overbevist mig selv om det tager tid? Hvor længe varer stress egentligt?

Mvh X

Kære X,

Mange tak for dit spørgmål. Det er et super relevant spørgsmål du stiller som jeg gætter på mange andre, der har været sygemeldt med stress, vil kunne nikke genkendende til.

Først og fremmest vil jeg gerne ønske dig tillykke med at du er startet stille og roligt op i arbejde efter din sygemelding med stress. Det er i sig selv en stor succes når det lykkes at vende godt tilbage til sit arbejde og at nå op på sin normale arbejdstid igen.

Dernæst er det helt normalt:

1) At du kan opleve en mild forværring i dine stress symptomer når du starter op i arbejde gradvist.

2) Og at du fortsat mærker stress symptomer i en mild grad når du er tilbage på fuld arbejdstid.


Hvor længe varer stress?

De fleste der har været alvorligt ramt af stress bliver overraskede over, hvor længe det faktisk varer at få det godt igen. Som en tommelfingerregel kan man sige at det oftest tager længere tid end man regner med. Derfor gælder det om, præcis som folk omkring dig siger, at være tålmodig.

Jeg kan sagtens sætte mig ind i at du frygter for et tilbagefald i stress. Det er ganske forfærdeligt og ubehageligt at være ramt af stress, og derfor er det også helt naturligt at du ikke ønsker at blive ramt af stress igen.

Og der er – desværre – også en tendens til at mange føler sig mere “tyndslidte” og stressfølsomme længe efter de er blevet raskmeldte. Derfor er det bestemt meget vigtigt at du er opmærksom på at undgå et tilbagefald.

Samtidig vil jeg opfordre dig til ikke at være FOR optaget af din frygt for et tilbagefald. Et tilbagefald i stress kommer ikke fra den ene dag til den anden. Det vil udvikle sig gradvist. Du kan sagtens klare en enkelt nat med dårlig søvn i ny og næ. Problemet opstår først hvis det begynder at blive flere gange om ugen flere uger i træk.

Som du selv skriver, så kan du nærmest fremprovokere stress symptomer ved at have for meget fokus på hvordan du har det. Nøglen til at forebygge stress og stoppe stress, er netop at du opdager det i tide, og det kræver naturligvis at du mærker efter.

Men alt med måde…

Det jeg vil foreslå dig er at føre en stress-dagbog 1 gang om ugen, hvor du sætter tid af til at sidde uforstyrret og reflektere over og gøre status på hvordan din uge er gået. Først vil jeg foreslå, at du udvælger 3 stress symptomer som for dig er en indikator på at du kan være på vej til at få en forværring i stress. Tænk eventuelt på de stress symptomer som du har bøvlet allermest med under din sygemelding. Det er dem du for alt i verden ikke vil have tilbage. Det kan f.eks. være at du vågner om natten uden at kunne falde i søvn igen 2 gange på en uge, hovedpiner, hyppig hjertebanken, uro i kroppen, manglende lyst til/overskud til at være social.


Herefter undersøger du 1 gang om ugen følgende:

1) På en skala fra 1-10 – hvor 1 er meget dårligt og 10 er strålende – hvordan står det til med de 3 stress symptomer? Du tager altså temperaturen 1 gang om ugen på de 3 største stress ballademagere i dit liv som du gerne vil forebygge og holde øje med.

2) Skriv alt det ned, der er udtryk for at du fungerer godt og får det bedre og bedre. F.eks. at du har sovet godt hele ugen, at du nød et socialt arrangement, at du har grinet flere gange i løbet af ugen osv.

Når du fører en stress dagbog 1 gang om ugen får du over tid et godt billede af om din bedring går frem eller tilbage. Og samtidig kan det være med til at opmuntre dig til at blive ved med at tro på at det nok skal blive bedre, til trods for at det tager længere tid end du synes det skal tage.

Hvis du ikke allerede har gjort det, vil jeg også foreslå dig at lytte til mit gratis online foredrag: Undgå tilbagefald i stress igen. Her gennemgår jeg de tre største faldgruber for tilbagefald i stress, og hvad du kan gøre for at forebygge dem.

Jeg ønsker dig fortsat god bedring videre frem ✿

Kærlige hilsner Stine

 


Rebecka Bjoerk

Har du tidligere været ramt af stress?

Eller er du sygemeldt med stress i øjeblikket? Hvis du har lyst til at dele dine erfaringer, kommentarer, eller gode råd er du meget velkommen til at skrive i kommentarfeltet.


Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Miniforløb om fra akasha arkivet

Skab mere af dét du længes efter med hjælp fra Akasha arkivet: Torsdag den 25. - fredag den 26. september. Koster 0 kr