I denne artikel har jeg fokus på, hvordan du forebygger alvorlig stress.
Mit arbejde handler især om at hjælpe stressramte med at rydde op i alt det, der har ført dem hen til en tilstand af alvorlig stress.
Du kan læse meget mere om udviklingen af stress, og hvad alvorlig stress er, i denne artikel >
Jeg har svært ved at finde en god grund til, at du skal helt derud, hvor du brænder sammen.
For tro mig, når først du er helt derude, hvor du er nødt til at sygemelde dig på grund af stress, er vejen tilbage LANG og ofte svær.
Forebyg stress – stop op
Denne artikel er først og fremmest en opfordring til dig, om at stoppe op når du mærker at du er ude af balance.
Måske er du i en gråzone lige nu. Hvor det på den ene side går okay. De fleste dage. Og så alligevel ikke.
Din lunte er måske kort til tider.
Eller du sover uroligt.
Eller du kæmper med lav energi, og slæber dig igennem dagene.
Hvis du tog dig en timeout nu, og virkelig var ærlig overfor dig selv, ville du sikkert godt vide, at noget er ude af balance.
Men spørgsmålet er, hvor langt du skal ud, før du stopper op? Og om du er klar over, at det handler om stress?
Hvis du ikke har prøvet at være ramt af alvorlig stress, så er du på en måde undskyldt.
For hvordan skulle du egentlig vide det, når du ikke har prøvet det før.
Hvis du spørger et menneske, der har prøvet at kollapse med stress, så vil hun/han fortælle dig, at det er rædselsfuldt. Og hun/han vil opfordre dig til at stoppe op. Hellere i går end imorgen.
Er du i tvivl om du har stress, så lad endelig tvivlen råde. For det er højst sandsynligt stress.
Start med at gå til lægen og få udelukket, at du ikke fejler noget andet. Og hvis det er stress, kan jeg kun opfordre dig til at opsøge viden, og evt. hjælp til at få lavet de ændringer i dit liv, der skal til for at forebygge (yderligere) stress.
Forebyg stress – jeg har selv været der, næsten!
Sidste år var jeg selv på kanten af at blive alvorligt stressramt.
Der var flere faktorer, der gjorde at jeg ikke kom så langt ud, at jeg kollapsede med stress.
For det første har jeg – åbenlyst – en viden om stress. Så jeg vidste godt, at noget var galt. og at mine symptomer handlede om stress. Og at jeg skulle gøre noget NU for at forebygge, at det blev til alvorlig og mere kronisk stress.
For selv om jeg brugte alle de værktøjer jeg underviser stressramte i. Så manglede jeg nogle brikker til puslespillet for at få det godt igen.
Det første jeg gjorde var at få hjælp. Jeg har aldrig været tilbageholdende med at investere i mit helbred. Og denne gang valgte jeg at konsultere en hormonvejleder.
Det første jeg fik lavet hos hormonvejlederen var en hormontest, der viste mine nuværende hormon-niveauer på mine østrogener, progesteron. testosteron, DHEA og kortisol.
Da testresultaterne kom, var konklusionen, at jeg var godt på vej til binyretræthed.
Mine hormoner var ude af balance. I langt højere grad end jeg forestillede mig!
Det forklarede og bekræftede, hvorfor jeg var så energiforladt om morgenen, Og hvorfor min energi faldt yderligere hver eftermiddag. Og hvorfor jeg vågnede op, og blev mere frisk henimod aften, hvor jeg jo egentlig burde være træt. Det forklarede også, hvorfor mine symptomer på pms var blevet forværret. Og meget mere…
For jeg var træt.
Efter lang tid med afbrudt søvn. Samtidig med at jeg – ironisk nok – havde presset mig selv alt for længe arbejdsmæssigt. Og tilsæt oven i det min alder (40+)
Forebyg stress – Din alder er en ofte overset stressfaktor
Der sker mange gradvise og omvæltende hormonelle forandringer for kvinder på den anden side af 40 år. Og hvis du samtidig, forenklet sagt, har overforbrugt af dine hormonelle reserver som kroppen gør under langvarig stress, pres og belastninger. Så bliver balladen ikke mindre som vi bliver ældre.
Den gode nyhed, er at du kan gøre noget for at opbygge dine hormonelle reserver igen, og dermed hjælpe din krop til at genvinde sin robusthed mod stress.
Jeg er her 9 måneder senere i balance igen. Men jeg gentager lige igen: 9 måneder! Det siger lidt om tidsperspektivet som de fleste har en tendens til at undervurdere.
Jeg sover godt om natten, og har god energi i løbet af dagen. Mine pms-symptomer er blevet mindre, og jeg har det generelt bare godt igen.
Forebyg stress – sådan gør du.
Vil du gerne gøre mere for at forebygge stress i dit liv?
Jeg har lavet en gratis lydfil + en tjekliste over de 8 – måske – vigtigste faktorer, der forebygger stress.
Få adgang til lydfil + tjeklisten om, hvordan du forebygger stress herunder —>
OBS! Tjeklisten koster intet udover din emailadresse. Du tilmelder dig samtidig mit nyhedsbrev, som du til en hver tid, kan afmelde dig igen. I mit nyhedsbrev modtager du løbende inspiration om stress. Fra tid til anden vil du også modtage tilbud og information om mine kurser og tiltag til stressramte.