Bygger du højhuse af dine tanker?

Håndtering af frygt

Kender du det, at én negativ tanke fører til den næste, som fører til endnu flere tanker? Og før du ved af det har du lavet en lang kæde af tanker, der får dig til at få det dårligt følelsesmæssigt?

En af mine stress-klienter kalder det at ”bygge højhuse”. Og typisk laver man de samme højhuse igen og igen. Måske kommer du til at tænke på, at du ikke har fået købt julegaver endnu, og så tænker du på din økonomi, og så bliver du bekymret for hvordan fremtiden bliver, og hvad nu hvis du bliver fyret, og hvad så hvis du ikke kan blive boende i dit hus, og hvad vil det betyde for dine børn hvis I skal flytte, og hvordan skal du ordne en flytning rent praktisk osv osv.

Og før du ved af det, er du kommet laaangt væk fra din virkelighed her og nu. I tankerne.

De lange kæder af negative tanker, der fører os langt ud i fremtiden (eller tilbage i fortiden) er sjældent brugbare at dvæle ved. Alligevel er det meget menneskeligt at gøre det.

Desværre er effekten af at bygge højhuse særligt problematisk hvis du har stress i dit system. For tanker påvirker dine følelser som påvirker din krop. Det vil sige at en række af tanker ikke blot fjerner dig fra øjeblikket her og nu. Det medfører også dårlige følelser og efterfølgende en reaktion i kroppen. Som stressramt kan en negativ tankerække være rigeligt til, at din hjerne begynder at udløse stresshormoner. Derfor er der stor gevinst ved at øve dig i at stoppe dine negative tankemønstre før de ”løber løbsk”.

Men hvordan gør jeg lige det helt konkret tænker du måske?

Du kan f.eks.:

1. Skærpe din opmærksomhed i forhold til hvornår du er i gang med at bygge et højhus af tanker. Er der bestemte situationer eller tidspunkter, hvor det ofte sker? F.eks. inden du skal sove, lige når du vågner eller i bilen på vej hjem fra arbejde? Du kan ikke stoppe noget du ikke lægger mærker til. Og ofte vil du – ubevidst – blive siddende og blive mere og mere anspændt i kroppen, jo længere du kommer ind i den negative tankerække.

2. Når du fanger dig selv i at lave et tanke-højhus, så rejs dig op (hvis det er muligt). Mange gange er det at bevæge din krop nok til at få tankerne til at flyde i en ny retning. Gå en tur, lav en kop te, ring til en ven, lav yoga eller 10 englehop.

3. Hvis tankerne kommer inden du skal sove, så hav en notesbog klar ved din seng, hvor du frit og ustruktureret kan skrive alt ned der fylder i hovedet. Understreg eller lav en særlig liste til de ting, du skal huske, så kan du altid vende tilbage til dem dagen efter.

4. Hvis du vågner om natten med tankemylder, og ikke kan falde i søvn igen, så stå op. Sæt dig eller stå op et sted med dæmpet belysning. Skriv dine tanker ned i en notesbog, eller læs i en bog eller et blad. Når du bliver træt, gå i seng igen.

5. Brug din krop som “genvej” til at få det bedre. Øv dig i løbet af din dag på at gå og bevæge dig som om du ingen bekymringer havde. Giv dig selv en pause – om det så bare er 5 minutter, hvor du går en kort tur og bevidst giver dig selv lov til at have fri fra det, der tynger mentalt.

6. Om dagen kan du undersøge om der er noget af det, du bliver ved med at vende tilbage til i dine tanker, som du kan gøre noget ved her og nu? Sæt handling på det, der er muligt, som f.eks. at få talt med en bestemt person om noget, få spurgt om hjælp til noget, få ryddet op i noget eller få lavet en aftale.

Og sidst men ikke mindst, lad være med at slå dig selv oven i hovedet, hvis du opdager at du er i gang med at lave et tanke-højhus. Se på det som en dårlig vane, du er i gang med at ændre på.

Introforløb om fra akasha arkivet

Lær mere om hvad Akasha arkivet er, hvordan det fungerer & hvilke information vi kan finde om sjælen: 9.-10. januar 2025 kl. 10-11 Koster din email